Valaistuksen suunnittelu

Valaistus talon eri huoneissa

Rakennamme uutta taloa, ja haluaisimme vinkkejä valaistukseen keittiössä, kylpyhuoneessa, sisäänkäyntiin jne. Minkälaisia valaisimia suosittelette? Miten ne tulisi sijoittaa ja mitä asioita tulisi ottaa huomioon? Mitä asioita tulisi ottaa huomioon LED-valaistuksen osalta remontissa/uudisrakennuksessa?


Vastaus: Mielestämme valaistuksessa on kyse tilan korostamisesta ja valon kohdistamisesta pinnoille, joissa sitä tarvitaan. Olemme laatineet pikaoppaan avustamaan arvion laatimisessa valaisinten lukumäärästä riittävää yleisvalaistusta varten. Laskelmia on pidettävä suuntaa antavina. Remontin tai uudisrakentamisen osalta alla olevia seikkoja on hyvä ottaa huomioon kun suunnitellaan valaistusta parhaalla tavalla.

Minkä tyyppinen talo teillä on?
Valitkaa sellainen julkisivuvalaistus, joka sopii talon muotokieleen. Yksitasoiseen taloon, jossa on tasainen julkisivu seinäosineen, voi sopia räystään alapuolinen valaistus, kun taas talossa, jossa on ulkonevia osia kuten puiset ikkunankarmit, räystään alapuolinen valaistus voi helposti tuottaa varjoja, joita ei pidetä miellyttävinä. Sijoittelu on tärkeää. Valaise mieluummin vain seinäosat ja vaihtele valaisinten välimatkaa, jotta vältyt varjoilta. Mieti miten valo lankeaa.

Miltä puutarha näyttää?
Löytyykö ehkä valaistavaa kasvillisuutta. Puu, kukkapenkki, kenties jopa lauta-aita tai muuri. Rakentakaa pystysuorien pintojen ja valon avulla “tiloja”.

Mitä materiaaleja sisätiloissa on käytetty, esimerkiksi värit, seinät ja lattiat?
On hyvä tietää, että tummat värit imevät valoa ja vaaleat pinnat heijastavat valoa. Tummasävyistä huonetta ei saa koskaan valaistua niin valoisan tuntuiseksi kuin vaaleaa huonetta. Jos huoneessa on tumma lattia, voi olla fiksua valaista seiniä, jos ne ovat vaaleat, ja näin luoda vaikutelma valoisasta huoneesta.

Minkälainen on sisäkatto (kalteva/tasomainen)?
Ottakaa huomioon että tasaisten kattojen kanssa on helpompaa sovittaa valon kulku seinien tai portaikkojen mukaan, kun taas kaltevat katot vaativat valaisinten tarkempaa sijoittelua. Kaltevien kattojen tapauksessa alasvaloa tulee kallistaa katon kallistuskulman verran, jotta valo saadaan tulemaan kohtisuoraan.

Mikä on huonekorkeus?
Jos huonekorkeus on suuri, voidaan tarvita voimakkaampia alasvaloja, kun taas hyvin matalilla huonekorkeuksilla, hieman yli 2 m, saattaa olla eduksi käyttää laajan valokeilan ja/tai heikompia alasvaloja.

Kaikki nämä vaikuttavat valaistusratkaisujen valintaan. Seuraavaksi kannattaa pohtia näitä asioita:

Minkälainen värilämpötila valaistukselle halutaan (LED)?
3000K tuottaa halogeenien kaltaisen valon. Lämpimämpi sävy, 2700K, on lähempänä hehkulamppuvalaistusta.

Minkä muotoisia valaisimia halutaan?
Kulmikkaita, pyöreitä vai molempia.

Missä tarvitaan työvaloa ja missä yleisvaloa?
Käykää läpi huone huoneelta, ja pohtikaa missä valoa tarvitaan.

Onko talossa joitain yksityiskohtia joita halutaan valaista?
Käykää läpi huone huoneelta, ja pohtikaa missä on jotain sellaista, jota haluatte tuoda valon avulla esille.

Minkälaisen valojen säädön haluatte?
Joko yksinkertainen katkaisija/himmennin, vai jotain kehittyneempää. On pidettävä huolta siitä, että ohjausjärjestelmä on yhteensopiva valaistuksen kanssa.

Hyödyllisiä linkkejä:
Katso valaistuksen pikaopastamme
Inspiraatioesite
Blogi - Villa Ekhöjden - Katso miten valaistuksen suunnittelu sujui

LED-nauha baaritiskin ympäri

Haluan asentaa baarikeittiömme pöydän alle LED-nauhan, noin 7m pitkän (se kääntyy hieman) Mitä voin käyttää, ja mitä tulee ottaa huomioon?


Vastaus: Ottakaa huomioon että LED-nauha ei ole erityisen taipuisaa sivusuunnassa, joten jos on jyrkkiä mutkia, on sopivampaa asentaa useampia lyhyitä LED-nauhoja, jotka kytketään yhteen lyhyillä välijohdoilla.

On myös tärkeää ottaa huomioon muuntajan oikea mitoitus sekä muistaa lisätä asennuskaapelin poikkipinta-alaa suhteessa kaapelin pituuteen nähden. Erityisen tärkeää tämä on 12V LED-nauhan osalta. 12V järjestelmän mitoituksesta löytyy taulukko Tuki-välilehden alta.

Saunavalaistus

Haluan valaista saunani, mitä suosittelette?


Vastaus: Korkean lämpötilan vuoksi kaikki valaisimet eivät sovellu saunaan, mutta valikoimissamme on erityisiä saunavalaisimia, joita voidaan käyttää sekä hyvään tunnelmavalaistukseen että hyvään yleisvalaistukseen. Valikoimissamme on pieniä LED-alasvaloja, kuituvaloja kattoon, sekä LED-listoja selkänojan taakse ja lauteiden alle. Nämä sopivat erityisen hyvin saunaan. Huomaa, että kuituvalon projektori sekä LED-listojen ohjain tulee asentaa läheiseen tilaan normaaliin huoneenlämpöön.

Katso täältä saunavalaisinten valikoimaamme.

Valaistus kylpyhuoneen hyllyillä

Haluan sijoittaa valaistuksen kylpyhuoneen hyllyilleni. Mitä valaisimia voin käyttää?


Vastaus: Kylpyhuoneessa tulee valaistusta suunniteltaessa ottaa huomioon kostean tilan luokitukset. Kylpyhuoneen tietyillä alueilla tarvitaan korkeampaa IP-luokitusta kuin IP21, ja jos hyllyt ovat alttiina kosteudelle, tämä koskee myös niitä. Katso lisätietoja IP-luokituksista kohdasta Tuki/IP-luokat ja valitse sitten valaisin, jolla on vaadittava IP-luokitus.

Täältä löydät matalarakenteisia kalusteisiin upotettavia valaisimia.

Matalarakenteiset valaisimet

Haluan asentaa alasvalot, mutta haluan välttyä laskemasta huonekorkeutta liikaa. Minkälaisia valaisimia suosittelette?


Vastaus: Valaisimen valinta riippuu tietysti siitä, kuinka paljon tilaa on alakaton yläpuolella. Useat LED-valaisimemme ovat matalarakenteisia ja mahtuvat muoviseen Spot Guard Gles koteloon, jonka korkeus on 60mm.

Täältä löydät taulukon valaisimista, jotka sopivat Spot Guard Gles -koteloomme.

Mikäli alakaton yläpuolella ei ole 60mm tilaa, voidaan käyttää alasvaloja, jotka on hyväksytty upotettaviksi kalusteisiin. Tällöin ei tarvita muovikupua alakaton päällä (paitsi jos valaisin asennetaan lämpöeristettyyn kattoon, silloin muovikupu tarvitaan aina). Löydät tällaisten alasvalojen malliston täältä.
Yleisesti ne ovat pieniä halkaisijaltaan ja tuottavat vähemmän valoa, joten niitä tarvitaan enemmän, jotta saavutetaan tietty valaistustaso suurempiin alasvaloihin verrattuna.

Alasvalo koje- tai kytkentärasiassa

Tarvitsen alasvalon, jonka voi asentaa koje- tai kytkentärasiaan. Mitä vaihtoehtoja on tarjolla?


Vastaus: Tässä alla on alasvalomme koje- ja kytkentärasioihin. Kojerasia Kytkentärasia

Liiketunnistin

Onko teillä tuotteita joissa on liiketunnistin?


Vastaus: Kyllä, meillä on liiketunnistimella varustettu tuotesarja. Se on nimeltään Moon ja sitä on saatavana halkaisijalla 255 ja 320 mm. Se sopii erinomaisesti kylpyhuoneisiin/vessoihin, varastoihin, autotalleihin, pesutupiin, rappukäytäviin jne. Se on luokitukseltaan IP54, ja se sopii myös ulkoasennuksiin.

Katso pikaoppaastamme esim. lukumäärät jne.