LED

Mikä on LED?

Mikä on LED ja miten LED toimii?


Vastaus: LED (Light Emitting Diode) tai valodiodi on suhteellisen uusi valonlähde markkinoilla. Sen tekniikka kuitenkin on vanhaa, sen toiminta keksittiin jo 1900-luvun alussa pian sen jälkeen kun Edison oli keksinyt hehkulampun. Silloin ei vielä tunnistettu keksinnön arvoa. 1960-luvulla alkoi ensimmäisten punaisten diodien käyttö, mutta vasta 2000-luvulla aloitettiin niiden käyttö valonlähteenä.

Valodiodeissa ei ole hehkulankaa, kaasua, lasikuorta tai irtonaisia osia, erotuksena muista valonlähteistä. Valodiodit sisältävät erityistä puolijohdetta, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirta.

Valon väri voi olla punaista, vihreää, keltaista, ultraviolettia tai sinistä riippuen siitä, mitä alkuainetta on käytetty puolijohteen seostamiseen. Diodi asennetaan koteloon, jotta se säilyy ehjänä ja voidaan kytkeä sähköisesti. Kotelon säteilykulma on 140 - 180 astetta.

Valkoista valoa saadaan fosforitekniikalla suunnilleen samalla tavoin kuin loisteputkissa - kun sinistä tai ultraviolettia valoa säteilevä diodi käsitellään keltaista tai oranssia valoa tuottavalla loisteaineella (fosforoiva aine), joka muuttaa osan diodin säteilystä keltaiseksi, saadaan lopputuloksena valkoista valoa.

LEDien etuja

Mitä etuja on LEDien käytössä?


Vastaus: Pieni koko, tuottaa vähän lämpöä, erittäin energiatehokas samalla kun sillä on ylivoimainen käyttöikä. LEDit eivät sisällä lainkaan elohopeaa tai muita raskasmetalleja, joten tällä hetkellä ne ovat ylivoimaisesti ympäristöystävällisin ja luotettavin valonlähde.

LEDeillä toteutettu valaistus on erittäin energiatehokasta tavanomaiseen valaistukseen verrattuna ja vaatii vain vähän ylläpitotoimia.

LEDeillä voi säästää jopa 85% energiakustannuksista verrattuna hehkulamppuihin ja 50% verrattuna pienoisloisteputkivaloihin. LEDeillä on samalla 4-40 kertaa pidempi käyttöikä kuin perinteisillä valonlähteillä. Tällöin kierrätykseen tarvitsee palauttaa vähemmän valonlähteitä ja vältytään hankalilta ja kalliilta vaihdoilta.

LEDit luovat uusia mahdollisuuksia valaistukseen ja valojen sijoittamiseen sinne, missä niillä eniten tarvetta. Pienet matalan tehon valaisimet tuovat suuria mahdollisuuksia sisustussuunnitteluun, ja ne mahdollistavat valaisimien sijoittelun paikkoihin, jotka aikaisemmin olivat hankalia, esim. ikkunoihin ja ahtaisiin syvennyksiin.

LEDIt käynnistyvät täydellä teholla ja niitä on helppo säätää himmentimillä. Lisäksi valon voi ohjata juuri sinne minne haluaa. Sytyttämiset ja sammuttamiset eivät myöskään lyhennä käyttöikää.

LEDiin eivät vaikuta kolahdukset tai tärähdykset, sillä niissä ei ole hehkulankaa tai muita rikki meneviä osia.

LEDin valossa ei ole juuri lainkaan UV-tai IR-säteilyä.

LEDit ja ympäristö

Ovatko LEDit ympäristöystävällisiä?


Vastaus: Kyllä, ennen kaikkea käytön osalta, sillä ne kuluttavat merkittävästi vähemmän energiaa kuin tavanomaiset valonlähteet - säästö voi olla jopa 80-90%. Niissä ei ole elohopeaa, ja niiden valmistuksella on vain vähän ympäristövaikutuksia.

LEDien kierrätys

Miten käytetyt LEDit poistetaan käytöstä?


Vastaus: LED-lamput luetaan elektroniikaksi, joten ne palautetaan jälleenkäsittelyyn elektroniikkaromuna.

Suurin osa LED-lampuista tai -valaisimista voidaan kierrättää, sillä ne eivät sisällä elohopeaa tai muita raskasmetalleja kuten useimmat muut valonlähteet.

LEDit ovat kalliita

Miksi LEDit ovat niin kalliita?


Vastaus: LEDit ovat ostettaessa kalliimpia, mutta kun lasketaan mukaan ylläpitokustannukset (lamppujen vaihto) ja käyttö (energiankulutus) ja verrataan niitä tavanomaisiin valonlähteisiin, on investointi LEDeihin melko nopeasti kannattava.

Verkkojännitehalogeeneihin verrattuna investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa tavanomaisessa omakotitalossa, ja sen jälkeen jokainen käyttövuosi säästää lisää rahaa.

LEDeillä voi säästää jopa 85% energiakustannuksista hehkulamppuihin verrattuna ja 50% pienloisteputkiin verrattuna, samalla kun niiden käyttöikä on 4-40-kertainen.

LEDit ja häiriöt

Olen kuullut että LED-valaistus voi häiritä muita kodin sähkölaitteita, esimerkiksi laajakaistareititintä. Pitääkö tämä paikkansa?


Vastaus: Kyllä, se pitää paikkansa, mutta vain jos valaisimen elektroniikka ei ole asianmukaisesti häiriösuojattu. Tämä pätee erityisesti himmennettäviin LED-valaisimiin, sillä niiden sisältämä ohjauselektroniikka vaatii erityisen hyvän häiriösuojauksen.

Mikäli laitteet täyttävät CE-merkinnän vaatimien säädösten ja standardien vaatimukset, ei tämä ole mikään ongelma. Kaikki tuotteemme täyttävät testatusti niin kutsutun sähkömekaanisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimukset, jotta voimme taata etteivät ne tuota häiriöitä sähköverkkoon tai radioliikenteeseen.

Hyvin toimiva häiriönpoisto on kallista ja vie tilaa, mikä on hyvä pitää mielessä eri merkkien vertailun yhteydessä.

LED-lamput vai LED-valaisimet

Mikä ero on LED-lampuilla ja LED-valaisimilla?


Vastaus: LED-lamppu on vaihtoehtoinen valonlähde jolla voidaan korvata tavanomaisia hehkulamppuja, halogeenilamppuja ja pienloistevalaisimia, joissa on vakiokanta, kuten esim. E27, E14 tai GU10. Valonlähteiden muoto ja ulkonäkö muistuttaa korvattavia valonlähteitä, ja niissä on sisäänrakennettu ohjain.

Käyttöikä vaihtelee valmistajasta ja lampputyypistä riippuen, mutta yleensä keskimääräisenä käyttöikänä pidetään 15000-35000 tuntia, joka tarkoittaa että enintään 50% valonlähteistä on sammunut (B50) ja että jäljellä olevat valonlähteet valaisevat vähintään 70% teholla (L70) alkuperäiseen valotehoon verrattuna. Arvio edellyttää, että lamput ovat 25 asteen huoneenlämmössä.

LED-valaisin on täydellinen valaisin (yksikkö), joka voidaan liittää sähköverkkoon integroidun tai erillisen ohjaimen avulla (muuntaja, ohjain, virtalähde). Lisäksi valaisinkotelo sisältää LED-moduulin, heijastimen ja/tai linssin sekä jäähdytysyksikön, joka johtaa lämmön pois diodeilta. Ohjaimesta riippuu yleensä, voiko valaisinta säätää himmentimellä.

Käyttöikä vaihtelee valmistajasta ja valaisintyypistä riippuen, ja se ilmaistaan useimmiten käyttökelpoisena elinikänä. Tämän tuntimäärän kuluessa valaisin säilyttää vähintään 70% alkuperäisen valon määrästä (L70), ja alle 10% valaisimista lopettaa toimintansa (B10).