Alan sanastoa

Lumen

Mikä on lumen?


Vastaus: Lumen (lm) on valovirran yksikkö, joka kertoo kuinka paljon valonlähde säteilee valoa kaikkiin suuntiin.

Kandela

Mikä on kandela?


Vastaus: Kandela on valovoiman (intensiteetin) yksikkö tiettyyn suuntaan (kohtisuoraan). Kandela vastaa sitä valomäärää jonka yksi steariinikynttilä tuottaa tiettyyn suuntaan metrin etäisyydellä.

Lumenin ja kandelan ero

Mikä ero on edellä olevilla käsitteillä?


Vastaus: Lumen mittaa sitä valon määrää jonka valonlähde tuottaa kaikkiin suuntiin, kun taas kandela mittaa valonlähteen voimakkuutta tietyllä etäisyydellä ja tietyssä suunnassa.

Valon määrä

Mitä on valon määrä?


Vastaus: Valovirta on se valonsäteilyn kokonaismäärä, jonka valonlähde säteilee kaikkiin suuntiin. Sen yksikkö on lumen (lm).

Valovoima

Mitä on valovoima?


Vastaus: Valovoima kuvaa sitä valonsäteilyn määrää, jonka valonlähde tai valaisin antaa määrättyyn suuntaan. Kun kulma vähenee, valovoima kasvaa, ja päinvastoin. Yksikkö on kandela (cd).

Valaistusvoimakkuus

Mitä on valaistusvoimakkuus?


Vastaus: Valaistusvoimakkuus on se valovirran määrä joka osuu jokaiselle neliömetrille valaistua pintaa. Sen yksikkö on lux/m2. Valaistusvoimakkuus on suure, jota on helppo mitata lux-mittarilla.

Teho

Mitä on teho?


Vastaus: Teho kuvaa valonlähteen sähkönkulutusta, mutta ei kerro mitään tuotetun valon määrästä. Sen yksikkö on watti (W).

Teho wateissa (W) kuvaa sitä energian määrää jonka valonlähde kuluttaa aikayksikössä. Loisteputkilla, kaasupurkauslampuilla, matalajännitehalogeenilampuilla ja LEDeillä ohjaimen tehonkulutus lisää kokonaiskulutusta. Kokonaistehoa kutsutaan silloin järjestelmätehoksi.

Valotehokkuus

Mitä on valotehokkuus?


Vastaus: Valotehokkuus mittaa tehoa, ja kuvaa paljonko valoa tuotetaan jokaista käytettyä wattia kohden. Se mittaa valonlähteen tehokkuutta. Sen yksikkönä käytetään lumenia/watti (lm/W)

Watti

Mikä on watti?


Vastaus: Teho wateissa (W) kuvaa sitä energian määrää jonka valonlähde kuluttaa aikayksikössä. Watti on yhtä kuin voltti kertaa ampeeri.