LED-valojen ohjaaminen

Ohjaimet

LEDien hyvä toiminta ja pitkä käyttöikä voidaan varmistaa käyttämällä LEDeille tarkoitettuja ohjaimia, jotka on suojattu ylijännitteeltä, ylivirralta, ylikuormitukselta ja oikosululta. Mikäli käytetään muita kuin Hide-a-lite:n myymiä tai suosittelemia ohjaimia, on niissä oltava seuraavat suojat:

  • SELV
  • Oikosulkusuoja
  • Ylikuormitussuoja
  • Ylikuumenemissuoja

Kaksi eri valaisintyyppiä

Vakiojännite
Sisäänrakennettu virranrajoitus ja käyttöjännite 10, 12 tai 24 V, esimerkiksi LED-nauhat, valokiskot ja LEDit sisustukseen.

Vakiovirta
llman virranrajoitusta ja ohjataan joko 350 mA (1 W) tai 700mA (3 W) virralla, suurtehoiset LEDit korkealla valovirralla valaistukseen.

Kaksi eri ohjaintyyppiä

Vakiojännite
Elektroniset tasajännitemuuntajat 10, 12 ja 24 V DC.

Vakiovirta
Elektroniset vakiovirtamuuntimet 350 mA ja 700 mA.

Molempia ohjaimia löytyy sekä ilman himmennystä että perinteisillä himmennystoiminnolla.

Nykyään markkinoilla on paljon LED-tuotteita, jotka voidaan liittää suoraan 230 V verkkoon sisäänrakennetun ohjaimen ansiosta, kuten valonlähteet GU10- ja E27-kannalla. Näitä ei aina voi himmentää, mutta markkinoille alkaa tulla tuotteita, joita voi himmentää tavallisella himmentimellä.

LED-valon himmentäminen

Diodia on helppo himmentää välkkymättä 0-100 % välillä, mutta ei samalla tavalla kuin hehkulamppua, jota himmennetään ulkoisella himmentimellä vähentämällä hehkulangan jännitettä, jolloin hehkulanka muodostaa vähemmän valoa, värilämpötila laskee ja valo muuttuu lämpimän punaisen sävyiseksi. Diodia ei voi normaalisti säätää tällä tavalla, vaan himmennin on sisäänrakennettu ohjaimeen tai asennetaan ohjaimen jälkeen matalajännitepuolelle.

Yleisesti käytössä oleva tekniikka himmentämiseen on PWM-himmennys eli pulssileveysmodulaatio, joka sytyttää ja sammuttaa diodia 120 – 100 000 Hz:n taajuudella. Valo himmenee ilman että värilämpötila muuttuu.

Tiettyjä teholedejä voidaan himmentää ohjausvirtaa muuttamalla ilman häiritsevää värin muutosta.

LEDejä voi himmentää vaihtoehtoisesti joko painonapilla (SwitchDim), 1 - 10 V signaalilla potentiometrillä tai väylällä (Dali/DSI ja DMX).

Valon himmentäminen voi aiheuttaa EMC-häiriöitä, jotka pitää ottaa huomioon.