LED-valo II

Lämpötilan vaikutus

Diodin käyttöikään ja valotehoon vaikuttaa ensisijaisesti lämpötila sekä virranvoimakkuus, lämmön johtuminen ja ympäristön lämpötila. Koska LED ei säteile lämpöä IR-säteilyn muodossa ja koska vain 15 - 25 % energiasta muuttuu valoksi, pitää lämpö johtaa ympäröivään valaisimen osaan, joka toimii jäähdytyselementtinä. Lisääntynyt lämpö heikentää LEDin suorituskykyä niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Lyhytkestoinen lämpö heikentää värientoistoa ja valotehoa. Pitkäkestoinen korkea lämpötila nopeuttaa valotehon laskua ja siten myös lyhentää elinikää

Käyttöikä-valotehon lasku

LED rikkoontuu harvoin ja jatkaa toimintaansa hyvällä valotasolla eroten merkittävästi hehkulampusta joka rikkoontuu helposti ja valon tuotto loppuu heti. Valovirta pienenee hitaasti ja jatkuvasti. Sekaannusten välttämiseksi ovat valmistajat yhteistyössä päättäneet raja-arvon LED-valaisimen eliniän ilmaisemiseen. Arvo ilmaistaan prosentteina kuinka paljon valoteho on laskenut verrattuna uuteen valonlähteeseen. LEDeillä ilmoitetaan elinikä jolloin valotehosta on vielä jäljellä 70 % (L70), normaalisti 20 – 50 000 tuntia. Sisustuskäyttöön tarkoitetuissa LED- valoissa, esimerkkinä terassivalot, elinikä ilmoitetaan arvosta, kun valotehosta on jäljellä 50 % (L50).
Valotehon lasku nopeutuu lämpötilan noustessa. Siksi tietoihin tulee sisällyttää, missä ympäristön lämpötilassa käyttöikä on voimassa. Jos arvoa ei ilmoiteta, se on 25 °C.

Valkoisen LEDin valinta/Binning

LEDien valmistuksessa on vaihtelua diodin ohjausjännitteessä, kuinka paljon valoa ne tuottavat ja mikä värilämpötila niillä on. LEDejä myytäessä niiden tasaiset ominaisuudet varmistetaan Binning-menetelmän avulla. Binning määrittää diodin värilämpötilan Kelvineinä ja vaihtelun värisävyssä punaisesta keltavihreään.

Tarkempi rajaus diodeille nostaa niiden hankintahintaa, mutta pienemmät eroavuudet värilämpötilassa, värisävyssä ja valotehossa takaavat monia muita valmistajia paremman laadun.

Valkoisessa LEDissä, jonka värilämpötilaksi ilmoitetaan 3000 K, on standardin mukaan hyväksyttävää, että arvo vaihtelee 2700 - 3500 K välillä. Hide-a-lite-tuotteissa arvo vaihtelee enintään 100 - 200 K, joka ei tavallisesti silmällä erotu.