LED-valo I

Ledin tuottama valo on monokromaattista (yksiväristä) ja hallitseva aallonpituus määrittää värin. LED voi olla väriltään punainen, oranssi, keltainen tai sininen. LED-valossa ei ole minkäänlaista IR- tai UV-säteilyä.

Valkoinen LED

Valkoinen valo syntyy sekoittamalla kolme perusväriä: punainen, vihreä ja sininen (additiivinen värinsekoitus) tai varustamalla sininen LED keltaisella tai oranssilla fosforijauheella, joka muuntaa osan säteilystä keltaiseksi valoksi. Lopputulos on valkoinen valo kuten loisteputkissa ja energiansäästölampuissa (muuntaminen). Fosforimuuntamisella saadaan parempi ja tasaisempi värientoisto ja se on myös käytetympi edullisemman hintansa vuoksi.

Valon laatu

Valon laatu on määritelmä jota käytetään valkoisesta valosta ja se sisältää monta LED-valon tekijää, joista tärkeimmät ovat: värintoisto, värilämpötila ja valon määrä (lumen)

Valon väri/värilämpötila

Valonlähteen värilämpötila ilmoitetaan Kelvinasteissa (K), ja se kuvaa valonlähteen väriä lämpimän punaisesta kylmän siniseen verrattuna väriin, jonka metallilanka (musta) saa kun sitä kuumennetaan eri lämpötiloihin. Alempien lämpötilojen punaisesta valkoisen kautta siniseen korkeissa lämpötiloissa. Kynttilänvalon värilämpötila on noin 1500 K, hehkulampun 2700 K ja 12 V halogeenilampun 3200 K.

Valkoiset LEDit on jaettu kolmeen pääryhmään:

Kylmä valkoinen Valkoinen Lämmin valkoinen
5400 - 7000 K 3700 - 5400 K 2700 - 3500 K
Standardi 6000 - 6500 K Standardi 4200 - 4500 K Standardi 3000 K

Värintoistokyky

Värintoisto ilmaistaan Ra-indeksinä. Se ilmoittaa, kuinka hyvin valonlähde toistaa värejä asteikolla 0-100 % verrattuna referenssivalonlähteeseen. Ra-indeksi on 8 vakiovärin keskiarvo. Vertaa loisteputkeen, jossa indeksin arvo 840 = 80 % värintoisto (Ra) ja värilämpötila on 4000 K.

Valkoisilla LEDeillä on yleensä erittäin hyvä värintoisto. Lämpimän valkoisen ja valkoisen LEDin Ra-arvo on 80 - 93 ja kylmän valkoisen hieman huonompi ollen 70 - 85, jotka ovat vertailukelpoisia arvoja useimpiin perinteisiin valonlähteisiin.

LEDien värintoisto on yleensä huomattavasti parempi kuin Ra-arvo ilmoittaa. Luota omiin silmiisi ja koevalaise paikan päällä asiakkaan kanssa.

Valovirta/valotehokkuus

LEDin valovirta ilmoitetaan lumeneina (lm) kuten tavallisissa ympärisäteilevissä valolähteissä. Lumen kertoo, kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa joka suuntaan.
Valotehokkuudella ilmoitetaan, kuinka energiatehokas valonlähde on ja sen yksikkö on lumen per watti (lm/W).

Nykyään myynnissä on diodeja joiden valotehokkuus on 130-150 lm/W. Lämpimän valkoisella diodilla on normaalisti 20 - 30 % alhaisempi valoteho verrattuna kylmiin valkoisiin, koska fosforijauhe suodattaa enemmän valoa. Vuonna 2013 arvioidaan saavutetun 200 lm/W arvon, ja tällöin LEDit ovat energiatehokkaampia kuin kaikki muut valonlähteet. Koska LED-valo on suunnattua, sen tehokkuus on usein huomattavasti parempi kuin mitä lumenarvo ilmoittaa verrattuna tavallisiin valolähteisiin.

Vastaavassa pienloisteputki-valonlähteessä voivat häviöt olla jopa 40- 60 % valovirrasta. Diodin kohdalla häviöt ovat yleensä 15 - 20 %.