Ominaisuudet

LED - Light Emitting Diode

LEDit eli valodiodit ovat mullistaneet valaisinalaa viime vuosina ja yleinen näkemys on, että LEDit ovat tulevaisuuden valonlähde. LEDeillä on monia suuria etuja, kun taas haittoja on vähän. Argumentit ja kokemukset 80 % energiasäästöstä ja 40-50-kertaisesta käyttöiästä puhuvat puolestaan.

Nykyisin LEDien valotehokkuus ja värintoisto ovat niin hyvät, että LEDeillä kannattaa korvata useimmat valonlähteet ja valaisimet. Vaikka investointikustannukset ovat korkeat, takaisinmaksuaika on usein vain muutama vuosi, sen jälkeen kaikki on puhdasta säästöä. Pian on tarjolla LEDejä, jotka tuottavat yhtä paljon valoa käytettyä wattia kohden kuin parhaat loisteputket ja halogeenit.

Diodin toiminta ja rakenne

Perinteisissä valolähteissä valo syntyy sivutuotteena kun hehkulankaa lämmitetään. LEDissä valo tuotetaan puolijohdediodissa virran avulla (elektroluminenssi). Suurimmat valodiodit ovat nykyisin kooltaan n. 1 mm ja pisteen muotoisia.

Diodi asennetaan koteloon, jotta se säilyisi ehjänä ja voitaisiin kytkeä sähköisesti. Kotelon säteilykulma on 140 - 160 astetta, jolla saadaan helpompi valon ohjaus kuin ympärisäteilevillä valonlähteillä. Toimiakseen diodi asennetaan piirilevyyn. Tämä mahdollistaa helpon sähköisen kytkennän ja samalla piirilevy johtaa lämpöä pois diodista. LEDillä ei ole sähkövastusta, joten virtapiirissä on oltava virranrajoitus.

LED edellyttää tasavirtaa oikealla napaisuudella ohjaimen kautta, koska se johtaa virtaa vain toisessa suunnassa. Syötettävän virran suuruus määrittää, kuinka paljon diodi tuottaa valoa.

LED-moduulit

Valodiodeja on eri mallisia ja eri valotehoilla, muutamasta lumenista jopa useaan tuhanteen lumeniin suurteho-LED-moduuleissa, jotka asennetaan suoraan piirilevylle COB-tekniikalla. Valaisimissa keskitytään nykyään suurteholedeihin, jotka on sisäänrakennettu valaisinkalusteeseen niin pienissä valaisimissa, nauhoissa kuin suurissakin valaisimissa toimistoihin, teollisuuteen ja kauppoihin. LEDit ovat jo tänä päivänä hyvä vaihtoehto tavalliselle valonlähteille, sekä sisä- että ulkokäytössä.