Johdanto

Laadulla on tekijänsä

Nykyisin ei ole poikkeuksellista lukea LEDistä, joka tuottaa 130-150 lumenia/watti ja jonka käyttöikä on 50-100 000 tuntia. Ongelmana on, että luvut perustuvat laboratorioympäristössä saatuihin tuloksiin vain sekunnin murto-osan kuluessa eikä todelliseen LED-valaisimeen todellisissa olosuhteissa.

Todellisuudessa valovoimakkuus heikkenee, kun diodit sijoitetaan valaisimiin, johtuen kohonneesta lämpötilasta sekä valohäviöistä linsseissä, heijastimissa ja ohjaimissa. Karkeasti arvioituna häviötä tapahtuu vähintään 10-15 % kunkin osalta, ja jäljelle jää vain noin 60-65 % teknisten tietojen arvoista.

Lämpö vaikuttaa myös käyttöikään, ja 50 000 tunnin käyttöiästä voi helposti tulla 1000 tuntia valaisimen huonon rakenteen tai virheellisen käytön vuoksi. Käyttöikä ilmoitetaan nykyään myös sen mukaan, paljonko valotehon heikkenemistä hyväksymme. Valaisinkäytössä hyväksyttävä heikkeneminen on enintään 30 %. Aika ilmoitetaan tunneissa kunnes 70 % valotehosta on jäljellä (L70), merkkivaloissa arvo on 50 % (L50).

Lajittelu/Binning

LED-valaisinten valmistukseen liittyy luonnollista ja hallitsematonta vaihtelua värilämpötilassa, valovoimakkuudessa ja virrankulutuksessa. Valmistuksen jälkeen diodit lajitellaan monessa vaiheessa, jotta ostettavat diodit olisivat valovoimaltaan ja värilämpötilaltaan mahdollisimman samankaltaiset.

Voit luottaa meihin

Valikoimme tarkkaan diodimme markkinoiden johtavilta valmistajilta, jotta niiden ominaisuudet sopivat tarkasti juuri meidän valaisimiimme. Maksamme mielellämme hieman enemmän, jotta voimme tarjota tuotteita, joissa on selvästi vähemmän värilämpötilan ja värisävyn vaihtelua kuin markkinoilla yleensä. Jos muuta ei ilmoiteta, värilämpötila ei poikkea yli 200 Kelvin-astetta (normaalisti 800 K) esimerkiksi lämpimän valkoisissa diodeissa, joiden nimellinen värilämpötila on 3000 K. Näin voimme varmistaa, että tietyn valmistusajankohdan tuotteilla on samat ominaisuudet ja ne valaisevat samalla tavalla. On myös todennäköistä, ettei eri valmistuserien tai tuotteiden välistä eroa huomaa. Hyvä tapa varmistaa asia on kokeilla valaistusta, mieluusti asiakkaan luona.

Miten voin olla varma siitä, että annetut tiedot ovat keskenään vertailukelpoisia?

Suosittelemme tiedustelemaan aina valmistajalta, onko käyttöikään, lumen-arvoihin ja tehonkulutukseen liittyvät tiedot mitattu valmiista valaisimesta normaalissa käyttötilanteessa ja ympäristön lämpötilassa sekä sitä, miten suuria värilämpötilan vaihteluja sallitaan. Näin vertaat samoja tietoja keskenään.

Ilmoitamme aina valon määrän lumeneissa, käyttöiän tunneissa sallittuun valotehon heikkenemään asti ja tehon watteina mitattuna valaisimessa normaaleissa käyttöolosuhteissa.